Mathlener over TerraCaching
In deze serie doen verschillende cachers uit de doeken, hoe ze in aanraking zijn gekomen met cachen in het algemeen en Terra Caching in het bijzonder.

Image

Q. Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met cachen en wanneer was dat ongeveer?

A. Ergens in 2003 hebben we een keer op de radio of TV iets gehoord over schatzoeken met een GPS ontvanger. We hadden toen al een een paar jaar een navigatiesysteem in onze auto, dus met GPS waren we al wel bekend, maar om op die manier 'schatten' te gaan zoeken leek ons toch wel erg interessant. Helaas hadden we geen handheld GPS ontvanger, dus we konden er helaas nog niets mee doen. In 2004 verwisselden we ons navigatiesysteem voor een ander systeem, gebaseerd op een PDA en toen kwam de mogelijkheid om te gaan cachen een stuk dichterbij. We hebben toen een klein programmaatje gekocht waar je coördinaten kon invoeren en vervolgens met behulp van een kompas pijl richting de cache kon gaan. Omdat de GPS muis niet uit de auto gehaald kon worden, konden we helaas alleen maar traditionele caches doen, maar op 25 april vonden we dan toch onze eerste cache: Zipkaai van JoWi.

Q. Uit jullie logjes en bijbehorende foto's blijkt toch een zekere voorliefde voor de natuur. Zijn er nou bepaalde aspecten waar jullie voornamelijk naar kijken?

A. Ja, dat begint eigenlijk al als we gaan bekijken welke cache(s) we die dag willen gaan doen. Bij voorkeur is dat dan een cache waarbij we lekker kunnen wandelen en die ons ook door een mooi landschap voert. Tijdens het cachen letten we ook altijd op alle dieren die we tegenkomen: van mestkever tot damhert. Omdat we dus meestal caches in de natuur doen, hebben we in de loop der tijd al veel dieren gefotografeerd. Verder kijken we ook altijd naar de paddenstoelen die we op onze weg tegenkomen.  Die zijn vaak prachtig om te zien, vooral als je ze even van de onderkant bekijkt.

Q. Met steekwoorden als damhert en paddenstoelen komen we een beetje richting TerraCaching. Waarom zijn jullie eigenlijk begonnen met Terra?

A. GR van het Cairn team is ooit begonnen met het leggen van kabouter caches, dat zijn caches die niet op de geocaching.com site zijn geplaatst, maar die GR gewoon op zijn eigen site heeft gezet. Op een bepaald moment kregen wij van team Wij Drie te horen dat er een nieuwe caching site was, namelijk TerraCaching.com. Op die site waren volgens Wij Drie echte juweeltjes van caches te vinden, waaronder dus de kabouter caches van GR. Eén van die juweeltjes was de Terra Damhert. Dat steekwoord 'juweeltjes' was voor ons dus de aansporing om met TerraCaching te beginnen, want we wisten al dat de GR/Cairn team caches de moeite waard waren en vaak in mooie natuurgebieden liggen. Die caches wilden we dus niet missen!

Q. De caches van GR/Cairn team zijn inderdaad prachtig! Wat vonden jullie van het waypoint bij John van de Hoge Harde Giga Cache, kan dat nou alleen bij Terra?

A. Toen we vlakbij dat waypoint waren, moesten we wel even achter onze oren krabben om te zien of we geen foutje hadden gemaakt, maar het klopte toch allemaal. Voor degenen die die cache nog niet hebben gedaan: John is overleden en je bent dus op zoek naar een grafsteen. Maar met gepaste eerbied zijn we het terrein betreden en zijn we op zoek gegaan naar John. Het was wel even zoeken, want we hadden op dat moment last van een behoorlijk grote miswijzing, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Wij zouden zelf geen waypoint op een begraafplaats maken en waarschijnlijk zou zo'n waypoint er bij de andere site nooit doorkomen, maar we konden het toch wel  waarderen. 

Image 

Q. Jullie zijn vorig jaar samen met Wij Drie begonnen aan een indrukwekkende en mooie reeks, te weten die van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zijn daar op termijn nog nieuwe Terra Caches bij te verwachten?

A. Van onze kant in ieder geval wel. We gaan nog een cache ergens bij de inundatiesluis in Tiel plaatsen. Dat wordt een puzzel-cache waarbij je kennis over de NHW wordt getest. Er komt ook nog een kleine, maar mooie wandeling in Asperen, want naast het fort is daar nog wat meer te vinden. En we willen ook nog een keer gaan kijken of we wat met Fort Spion kunnen doen. Volgens de topo kaarten ligt dat in ieder geval in een mooie waterrijke omgeving, dus de natuur zal daar ook wel mooi zijn. Verder zijn er nog wat werken gereserveerd door andere cachers, maar daar zijn tot nu toe nog geen caches geplaatst. We hopen dat daar in de lente ook wat mee gaat gebeuren, want dat is een mooie tijd om caches uit te zetten.

Q. We kunnen dus nog wel een aantal mooie NHW Terra Caches van jullie verwachten! Hoe kwamen jullie eigenlijk op het idee van de NHW reeks?

A. De NHW was eigenlijk al een gezamelijke interesse van Wij Drie en ons. Daar kwamen we achter tijdens een gezamelijk bezoek aan onze geocache 'Allemaal Beestjes' (die toen bij de inundatiesluis in Tiel lag). We waren allebei erg onder de indruk van forten van de NHW en alles wat daar bij hoort. We hebben er toen een tijdje niets mee gedaan, maar op een bepaald moment waren er plannen van Wij Drie om iets met de kazemat aan de Diefdijk te gaan doen, want die werd op dat moment gerestaureerd. Toen zijn we met het idee gekomen om er een hele reeks van te maken, wat ook weer door andere cachers positief ontvangen werd. Zodoende zijn er nu al 18 caches te vinden, waaronder de virtuele bonus cache.

Q. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is uiteraard een mooi onderdeel van de TerraCaching in Nederland, maar het zijn niet de enige leuke caches. Hebben jullie nog een bepaalde verwachting van nieuwe TerraCaches in ons land?

A. Er mogen van ons nog wel een paar mooie wandelingen komen van 4-8 km lang door mooie (natuur) gebieden. Maar we hopen ook dat er nog wat caches geplaatst worden voor de Stelling van Amsterdam. Omdat de SvA op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, zijn veel werken daarvan in een goede staat en daarom de moeite van een bezoekje waard.

Q. Een laatste en onvermijdelijke vraag: waarom vinden jullie TerraCaching leuker of anders dan Geocaching?

A. In de eerste plaats omdat bij TerraCaching kwaliteit boven kwantiteit gaat. Bij Geocaching moet je je vaak eerst een weg banen door alle micro's voordat je een leuke cache te pakken hebt. In de tweede plaats vinden wij het puntensysteem van TerraCaching erg leuk. Zo hebben we een tijd geleden een paar kwaliteitsgeocaches gedaan van Pyne. Dat zijn mooie caches waarbij je vaak flink moet puzzelen en ook wel een beetje een doorzetter moet zijn. Het enige dat al dat puzzelwerk bij Geocaching oplevert is één smiley. Bij TerraCaching wordt met een ingenieus puntensysteem gewerkt, waarbij moeilijke caches (die minder gevonden worden) meer punten opleveren dan makkelijke caches. Je krijgt zo een gezellige competitiesfeer.

 

 

 

Laatst aangepast op woensdag, 07 februari 2007 07:21
 
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.