Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen of Registreren.    Wachtwoord verloren?

Galileo kan gaan vliegen
(1 online) (1) Gast
Ga naar onderkantPagina: 1
ONDERWERP: Galileo kan gaan vliegen
stem uitslag: Geen stem Stem +00
#4104
Galileo kan gaan vliegen 10 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0
Galileo kan gaan vliegen
Gepubliceerd: 24 november 2007 12:34 | Gewijzigd: 24 november 2007 14:40
Door onze correspondent
Brussel, 24 nov. Galileo, het ambitieuze Europese navigatie- en satellietproject, kan van start gaan. De Europese Unie heeft vannacht, na moeizame onderhandelingen, de miljarden gevonden die nodig zijn om Galileo te financieren.

* Nieuws - EU-begroting voor 2008 naar 120 miljard
* Achtergrond - Galileo ook militair omstreden
* Achtergrond - Conflict over de financiering van Galileo verscherpt

Ook over de financiering van het prestigieuze Europese Technologie Instituut (EIT), is vannacht overeenstemming bereikt.

In totaal gaat het om 2,7 miljard euro, waarvan 300 miljoen bestemd is voor het EIT en 2,4 miljard voor Galileo.

Staatssecretaris Frans Timmermans (PvdA, Europese zaken), die voor Nederland de onderhandelingen deed, zei na afloop: „Ik ben blij dat er een aanvaardbaar compromis is bereikt.”

Het geld wordt voor een deel gevonden door verschuivingen binnen de begroting voor innovatie en onderzoek 1,1 miljard) en komt voor de rest (1,6 miljard) eenmalig uit het overschot bij de landbouwuitgaven.

Aangezien de landbouwprijzen op de wereldmarkt sterk zijn gestegen, hoeft de EU veel minder landbouwsubsidies aan de Europse boeren te verstrekken dan voorzien. Hierdoor is er dit jaar geld over op de landbouwbegroting.

Landbouwfondsen

Nederland, Groot-Brittannië en Zweden verzetten zich aanvankelijk heftig tegen gebruik van de landbouwfondsen voor Galileo. Deze dienden terugg gestort te worden aan de lidstaten, vonden ze. Bovendien vonden ze dat de financiering van Galileo binnen bestaande begrotingskaders van de EU moest worden gevonden.

In het compromis dat vannacht werd bereikt is het bedrag dat uit de landbouwfondsen komt kleiner dan aanvankelijk voorgesteld en komt er meer geld uit de bestaande begroting. Verder is afgesproken dat alle kostenoverschrijdingen ten laste van de begroting voor innovatie en onderzoek komen. Ten slotte is vastgelegd dat de greep in de landbouwfondsen eenmalig is. Dit is op Nederlands initiatief gebeurd.

Timmermans: „We hebben er voor gezorgd dat een aanzienlijk deel van Galileo uit het daarvoor bestemde budget komt. En er is – wat het beroep op het overschot bij de landbouwfondsen betreft, red. – vastgelegd dat dit een eenmalige uitzondering is.”

Alternatief GPS

Nu de financiering van Galileo rond is, kunnen de ministers van Verkeer (voor Nederland: Camiel Eurlings, CDA) volgende week de laatste plooien gladstrijken over de inhoud en timing van Galileo. Het is de bedoeling dat het systeem binnen tien jaar functioneert als een hoogwaardig alternatief voor het alom gebruikte GPS-systeem van het Amerikaanse leger.

Vorige week bleek op een bijeenkomst in Brussel dat de belangstelling van bedrijven en onderzoeksinstellingen om in de toekomst met Galileo te gaan werken, veel groter is dan werd verwacht. Zevenhonderd vertegenwoordigers van ondernemingen boden daar diensten en producten aan gebaseerd op een systeem waarvan op dat moment de financiering nog niet zeker was.

Die horde is vannacht genomen. De satellieten van Galileo kunnen gaan vliegen.

Kijk voor meer informatie op de site van ESA

bron:NRC.
survey adjo
Administrator
Bedankjes gegeven: 2
Bedankjes ontvangen: 5
Berichten: 175
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.
International&nbsp; Terracachers <br /><br />Found&nbsp; TerraCaches in: Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, France, Germany, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Netherlands, Poland, Sweden, Switzerland
 
Bedankt
Ga naar bovenkantPagina: 1
Moderators: harrieklomp, Lein, survey adjo
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.