Richtlijnen toegestane caches
Dit onderwerp brengt vaak de meeste verwarring bij nieuwe leden teweeg. Daarom zullen we hier heel duidelijk zijn. Er zijn geen geschreven regels over welk soort van caches hier is toegestaan en welke soorten niet, maar dat betekent niet dat alles zomaar door de beugel kan. 

We blijven ons nog steeds richten op kwaliteitscaches, maar het hoeven ook weer niet allemaal spectaculaire caches te zijn. Simpel gezegd, proberen we de gulden middelweg te bewandelen tussen caching sites die alles toestaan en sites die stricte richtlijnen hanteren. De TerraCaching-gemeenschap probeert zich te ontdoen van de vooropgestelde denkbeelden dat sommige cache-types of verstopplaatsen "niet mogen". In plaats daarvan wordt elke cache op zichzelf beoordeeld, op basis van de vraag of de cache op zich goed is, of niet.

Aandachtspunten

Hier zijn een paar punten waar je aan kunt denken wanneer je een cache plaatst of beoordeelt. Merk op dat een kwaliteitscache niet hoeft te voldoen aan alle of zelfs aan de meeste van deze criteria.

 • Is de omgeving waarin de cache zich bevindt interessant of mooi genoeg?
 • Is het leuk om deze cache te doen?
 • Zijn de cache-container en de camouflage daarvan passend in de omgeving?
 • Is er iets unieks, slims of gewoon interessant aan deze cache of aan deze omgeving?

Wat moet je vermijden?

Er zijn een paar dingen die je moet proberen te vermijden wanneer je een cache plaatst. Merk op dat een cache die voldoet aan enkele van de onderstaande criteria, niet persé een slechte cache hoeft te zijn. Sommige kwaliteitscaches zouden kunnen voldoen aan enkele van deze criteria, maar worden toch goed beoordeeld door de gemeenschap. Zoals eerder gezegd, elke cache wordt afzonderlijk beoordeeld.

 • Caches die geplaatst zijn in een omgeving die niet prettig is om te bezoeken.
 • Cache containers, waarvan de grootte of de camouflage in het geheel niet passend is voor de omgeving.
 • Caches die door hun eigenaars aan hun lot worden overgelaten en niet meer worden onderhouden.
 • Caches die één-op-één kopieën zijn van andere caches in de omgeving en die niet uniek zijn.
 • Caches die ook bij andere caching sites geplaatst zijn of worden. Als je een cache vanaf een andere caching site naar TerraCaching wilt verplaatsen, archiveer de cache dan eerst op de andere site, leg de cache dan indien mogelijk een paar meter verder en maak dan hier een nieuwe cache aan.

Niet toegestane caches?

In tegenstelling tot andere caching sites zijn er hier geen specifieke regels tegen de hieronder vermelde cache types. In feite zijn er al een paar van die door de gemeenschap zijn geaccepteerd. Maar de eis dat het kwaliteitscaches moeten zijn, geldt uiteraard nog steeds en de gemeenschap zal bij dit soort caches wellicht wat kritischer hierover zijn dan gewoonlijk. Als je een idee hebt voor een bepaald cache type, dat je op een andere site niet kan plaatsen en je vermoedt dat het hier wel zou kunnen werken, neem dan eens contact op met je sponsors en andere cachers in je omgeving om te zien of het zou kunnen werken.

Voorbeelden die bij Terracaching wel zouden kunnen:

 • Virtuele Caches
 • Webcam Caches
 • Caches die reclame maken voor commerciële zaken of voor een bepaald goed doel

 

Laatst aangepast op vrijdag, 02 februari 2007 11:25
 
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.