Het scoresysteem
Het puntensysteem van TerraCaching is datgene wat TerraCaching onderscheidt van andere caching sites. Het is niet eenvoudig, dus als je hopeloos in de war raakt, geen zorgen! Je bent niet de enige en je hoeft het niet te begrijpen om te kunnen TerraCachen. Daarentegen, als je gefascineerd bent door getallen en statistieken ben je hier op de juiste plek. Deze site is ontworpen door iemand net als jij, voor mensen als jij.

Overzicht punten systemen 

Er zijn momenteel 4 punten systemen . Het TerraCaching Punten Systeem(TPS), het Locatieloze TerraCaching Punten Systeem (LTPS), de Maat van de Cache Kwaliteit (MCE ) en de Gebruikers Bijdrage Waardering (UCR). Elke puntensysteem wordt hieronder gedetailleerd beschreven. In de loop der tijd kunnen aanvullingen of nieuwe puntensystemen worden toegevoegd.

Elk score systeem is een dynamische geheel.

 

  • Ten eerste, niemand is perfect en het kan zijn dat ik (Angrykid) kleine correcties aan de complexe formules moet maken om scenario's te compenseren die ik niet heb kunnen voorzien. Hopelijk zullen dit kleine correcties binnen het grote geheel zijn. Desondanks zal ik proberen om beschrijvingen van om het even welke veranderingen in het terracaching.com forum te posten, zodat u op zijn minst kan beweren dat u weet wat er gebeurt.
  • Ten tweede, elk systeem wordt gevoed door een enorme hoeveelheid gegevens, die door u worden verstrekt aangezien u aan de sport deelneemt. Soms, zullen de dingen die u doet belangrijke verschuivingen in het systeem veroorzaken. Met alle verschillende mensen die elk hun eigen ding doen, zal het systeem zo nu en dan op verrassende manieren schommelen, alsof het een eigen leven leidt. Vertrouw op me, het wordt niet veroorzaakt door iemand die de formules manipuleert. Het is enkel de zeer dynamische aard van het systeem zelf.


Opmerking voor Nieuwe TerraCachers: Het is belangrijk om op te merken dat in gebieden cq landen die net begonnen zijn met TerraCaching de MCE, UCR, en TPS grotendeels genegeerd zou moeten worden. Tot er ongeveer 100 caches binnen 100 mile zijn, zullen deze punten geen nauwkeurige meting zijn. Gemeenschappen die net beginnen met TerraCaching kunnen zich beter richten op het enthousiast maken van andere cachers en het posten van nieuwe caches. Geleidelijk aan zult u merken dat het systeem logischer wordt aangezien het de caches in uw gebied meet.

 

Maat van de Cache Kwaliteit (MCE)

Eén van de eerste dingen die je waarschijnlijk opvalt is de optie "My Opinion of this Cache" bovenaan iedere cache pagina. Elke gebruiker wordt aangemoedigd om een eerlijke eerste indruk van elke cache te geven en deze te updaten nadat je de cache wel of niet gevonden hebt. Als je een cache niet vindt wil dat niet zeggen dat je jezelf niet vermaakt hebt. Of andersom. Dit is jouw kans om je uit te spreken. Alle geregistreerde stemmen zijn volkomen anoniem en zelfs de cache plaatser of zijn sponsors kunnen niet zien hoe jij stemt. Voel je dus vrij om eerlijk te zijn (het systeem valt of staat ermee.)

Zodra gebruikers stemmen begint het systeem met het maken van ingewikkelde vergelijkingen en berekeningen. Het is geen simpele "hoeveel mensen vinden deze cache leuk" optelsom. Niet alleen vergelijkt het systeem hoe elk persoon een bepaalde cache waardeert, maar ook of hij deze cache wel of niet gevonden heeft, hoe hij elke andere cache gewaardeerd heeft en wat de UCR (zie onder)is. Al deze gegevens worden gebruikt om te berekenen wat de gemeenschap als geheel vindt van deze cache in vergelijking met alle andere caches.

De meeste caches zullen een gemiddeld MCE (tussen 4-6) hebben, wat prima is en niets om je zorgen over te maken. Sommige caches zullen zich onderscheiden van de rest en stijgen tot 7, 8 of zelfs 9 punten. Het hoogst mogelijke is 10 punten. Natuurlijk zullen er ook caches zijn met een MCE van 3 of zelfs 2 punten. Dit kan iedereen overkomen, dus neem het niet te hoog op als je dit overkomt (tenzij je niet om kan gaan met kritiek, dan is dit wellicht niet de juiste plaats voor je). Archiveer de cache gewoon, kop op en maak een nieuwe cache. Als je lage MCE's blijft houden, is het verstandig om eens kritisch naar je eigen caches te kijken en deze te vergelijken met caches die hogere MCE's krijgen om te zien wat er verschillend aan is.

Het is belangrijk om aan te geven dat voor hele nieuwe caches de MCE niet alleen gebaseerd is op de stemmen van gebruikers, maar ook op het aantal stemmers en het aantal andere caches in de omgeving.

 

Gebruikers Bijdrage Waardering (UCR)

De UCR kan gezien worden als jouw persoonlijke MCE. Het wordt berekend op basis van de MCE van jouw geplaatste caches (er is onderscheid tussen TC's en LC's ) en de UCR's van de mensen die jij sponsort.

Er is geen rechtstreeks effect van de MCE van jouw caches op jouw UCR. Met andere woorden, het verschil tussen een 8 of een 9 is veel groter dan een 5 of een 6. Lage MCE's hebben een negatief effect op jouw UCR, dus laat verkeerde caches niet te lang staan, maar archiveer ze bijtijds.

10% van elke UCR van een door jouw gesponsorde gebruiker wordt toegvoegd aan jouw eigen UCR. Dit betekent dat, indirect, 1% van de UCR van elk persoon die gesponsord wordt door iemand die jij sponsort wordt toegevoegd aan jouw UCR, en 0,1% van elk persoon die zij sponsoren etc. Het is zoiets als het Ultieme Pyramide Spel (UPS) ;)

 

TerraCaching Punten Systeem (TPS)(LTPS)

In tegenstelling tot de MCE die bedoeld is om een zekere kwaliteit aan te duiden heeft het TerraCaching Punten Systeem (TPS) geen enkele relatie met de kwaliteit van de cache. De TPS geeft aan hoeveel inspanning er nodig is om de cache te zoeken en te vinden. Er is een afzonderlijk puntensysteem voor Lokatieloze Caches beschikbaar op Terracaching.com. Jouw LTPS punten tellen NIET mee voor jouw TPS totaal of de TPS ranglijst

Het hart van de TPS gaat uit van een eenvoudige veronderstelling. Hoe moeilijker een cache is hoe minder dze gezocht zal worden en hoe minder vinders deze zal hebben. Als je twee caches in dezelfde omgeving hebt die evenlang beschikbaar zijn kan je ervan uit gaan dat de moeilijkste van de twee minder gezocht cq gevonden zal worden. Fysieke uitdaging, mentale uitdaging, de manier van verstoppen, de afstand, lokale weersomstandigheden, nauwkeurigheid van beschikbare kaarten, speciale benodigheden etc dragen allemaal bij tot de moeilijkheidsgraad van een cache. De TPS is bedacht om al deze uitdagingen, dus niet alleen fysieke uitdagingen, te wegen. Uitdagende puzzels zullen ook hoge TPS punten krijgen, mits de eigenaar de verleiding kan weerstaan om hints weg te geven. Het TerraCaching Punten Systeem werkt door eenvoudigweg het aantal vinders in verhouding met de tijd dat een cache online is te vergelijken met dezelfde gegevens van iedere andere cache binnen een straal van 100 mile (161 km).

Het Lokatieloze TerraCaching Punten Systeem (LTPS) neemt de afstand niet mee in haar berekeningen, maar gebruikt alleen de tijd dat een cache online is en het aantal maal dat een cache gevonden is.

Als er lange tijd geen vinders zijn zal de TPS waarde omhoog gaan en weer zakken bij elke nieuwe vinder. De eigenaar en alle vorige vinders zullen deze punten erbij krijgen. Dus als een cache vandaag slechts 1 punt waard is wil dat niet zeggen dat je op den duur er geen 200 kan krijgen. Het hangt allemaal af van de verhouding 'aantal maal gevonden'/tijd vergeleken met deze verhouding van andere caches in de omgeving.

De formule om de TPS te berekenen is als volgt:


RX = De ruwe score van de cache waar we TPS punten voor berekenen. De ruwe score is het aantal uur dat de cache online is gedeeld door het aantal vinders plus 1. Dus als een cache 6 maanden online is met 23 vinders is de Ruwe Score 191.

Opmerking #1: De ruwe ccore is NIET hetzelfde als de TPS punten. De ruwe score is alleen een variabele welke later gebruikt wordt om de echte TPS punten te berekenen.

Opmerking #2: Als er een "Missing?" log als meest recente log is gepost zal het systeem de cache als 'Mogelijk vermist' beschouwen en zal de ruwe score bevroren worden totdat de log door de eigenaar is veranderd in een note, de log door de eigenaar of zijn sponsor is verwijderd of er een nieuwe "Found it" log is geplaatst. De ruwe score zal opnieuw berekend worden alsof de "Missing?" log nooit geplaatst is.

R1 = De streefwaarde van een hoge ruwe score van alle andere actieve & gevonden caches binnen een straal van 100 mile (161 km). (Overeenkomend met minimaal 1 vondst per 24 maanden).

R2 = De streefwaarde* van een lage ruwe score van alle andere actieve & gevonden caches binnen een straal van 100 mile (161 km). (Overeenkomend met minimaal 1 vondst per dag).

MX = Het maximale aantal TPS punten toegestaan. Als er meer dan 100 actieve & gevonden caches binnen 100 miles zijn is de MX 200. Anders gezegd, MX = het aantal actieve en gevonden caches binnen 100 miles (161 km) vermenigvuldigd met 2.

En tenslotte:

TPS = (RX-R2)/((R1-R2)/MX)


Streefwaarden hoge en lage ruwe scores... De streefwaarden ruwe scores zijn gebaseerd op het aantal actieve & gevonden caches binnen een straal van 100 mile. Als "F" het aantal actieve & gevonden caches is, dan wordt (F*.02)+ 1 gebruikt om een beginwaarde te berekenen (O). Alle ruwe scores worden vervolgens gesorteerd. De hoogste en de laagste scores vanaf de O positie worden gebruikt als hoge en lage streefwaarde.

 

Iconen (Badges)

Op verschillende pagina's bij Terracaching.com kan je icoontjes tegenkomen. Dit zijn over het algemeen 'Prestatie Iconen' die de betreffende cacher 'verdiend' heeft bij verschillende acties. Kijk voor de uitleg bij Iconen .

 

Laatst aangepast op vrijdag, 02 februari 2007 11:25
 
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.