TerraCaching Strategie
Dit verhaal geeft een klein stukje inzicht in de strategie van het TerraCachen. Omdat er twee spellen zijn die elkaar niet beinvloeden zullen we ze apart bespreken.

TerraCaching Punten Systeem (TPS)

Het TerraCaching Punten Systeem is de opvolger van een spel dat bekend was als Skydiver's Geocaching Punten Systeem (SGPS). Het idee erachter is om punten toe te kennen aan caches op basis van de moeilijkheid door middel van een wiskundige formule die de frequentie van hoe vaak een cache gevonden is vergelijkt met de frequentie van hoe vaak andere caches binnen een straal van 100 mile gevonden zijn. Kijk voor meer details in het vorige hoofdstuk.

TPS Strategie Tip #1:

Het eerste en belangrijkste om te onthouden is dat tijd een belangrijke rol speelt in de TPS formule. Als caches langer online staan zullen de punten hun moeilijkheid (of gebrek eraan) steeds nauwkeuriger weergeven. Omdat de site nog redelijk nieuw is wil ik benadrukken dat het tijdsbestek waarover we praten voor een zeer uitdagende cache met een hoge score, jaren kan beslaan. Dus, tip #1 is: "Wees Geduldig!".

TPS Strategie Tip #2:

Het puntenaantal waarvoor een cache in aanmerking komt is gebaseerd op het aantal andere actieve caches met minstens één vinder binnen een straal van 100 mile. In gebieden cq landen waar TerraCaching net opkomt kunnen sommige moeilijke caches ondergewaardeerd worden omdat er eenvoudigweg niet genoeg caches zijn om mee te vergelijken. Dus, als het aantal caches binnen 100 mile niet op zijn minst 100 is, is het verstandig om meer caches te plaatsen. Dit hoeven niet allemaal moeilijke caches te zijn. Ook eenvoudige caches zijn vaak goede caches om jouw gemeenschap naar die "100 in 100" cache dichtheid te krijgen. Daarnaast, een verhoogde cache dichtheid zal niet het maximum aantal TPS punten beinvloeden.

TPS Strategie Tip #3:

De punten van een individuele cache zijn afhankelijk van de hoogste en laagste ruwe scores binnen 100 mile.

Dit betekent dat, als jij de cache vindt met de hoogste ruwe score, jij de ruwe score van deze cache zal doen dalen, waardoor de ruwe score van bijna elke andere cache binnen 100 mile zal stijgen. Soms help je op dat moment meer andere cachers dan jezelf. Desondanks, om dan maar caches met een hoog puntenaantal te vermijden om deze reden is op de lange termijn geen goede strategie.

Ook, als jij de cache vindt met de laagste ruwe score zal jij deze score verder doen dalen, waardoor de punten van andere caches binnen 100 mile zullen stijgen. Dus, als een individuele cache slechts 1 punt waard is betekent dit niet dat dit niets waard is.

Als laatste, als jouw gemeenschap alleen maar zeer uitdagende caches plaatst, zal zelfs de laagste ruwe score hoog zijn. Een 5 punten cache in jouw omgeving kan moeilijker zijn dan een 50 punten cache in een gemeenschap die een gevarieerd aanbod van gemakkelijke en moeilijke caches heeft. Dit is één van de redenen waarom het vergelijken van TPS punten in verschillende landen geen zin heeft.

Gebruikers Bijdrage Waardering (UCR)/Maat van Cache Kwaliteit (MCE)

Aangezien dit een nieuwer spel is is hier nog weinig strategie voor ontwikkeld. We weten niet zeker of er ooit sprake zal zijn van strategie omdat het doel is om de kwaliteit te promoten. Als dit lukt zijn we allemaal winnaars.

UCR/MCE Strategie Tip #1:

Ook gemiddeld gewaardeerde caches (met een MCE van 5) hebben een licht positief effect op je UCR. Caches met een MCE lager dan 4 hebben een negatief effect op je UCR. Dus wees niet bang om caches met een gemiddelde kwaliteit te posten. Ook deze caches horen hier thuis.

UCR/MCE Strategie Tip #2:

De stemmen van vinders hebben een groter effct op de MCE dan de stemmen van niet-vinders. Het systeem weet het verschil tussen vinders en niet-vinders dus je wordt aangemoedigd om op caches die je nog niet gevonden hebt te stemmen. Als je een cache ECHT slecht vindt helpt het als je de cache vindt omdat je daarmee de MCE en dus de UCR van de eigenaar kan doen dalen.

UCR/MCE Strategie Tip #3:

Het is NIET erg om op je eigen caches te stemmen.Het systeem weet dat je bevooroordeeld bent en houdt daar rekening mee. Ga ervan uit dat iemand anders de cache heeft verstopt en dat jij de cache hebt gevonden en stem daar je stem op af. Wees eerlijk, Wees kritisch, Wees rechtvaardig.

UCR/MCE Strategie Tip #4:

Probeer niet om appels met peren te vergelijken of in dit geval terracaches met geocaches. Als je dit moeilijk vindt bij het stemmen probeer dan op zijn minst consistent hierin te zijn.

Laatst aangepast op vrijdag, 02 februari 2007 11:25
 
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.