Introductie
Hallo. Welkom bij TerraCaching! Hier vindt u belangrijke informatie waarmee u verder kunt. Dit is niet de volledige lijst met mogelijkheden van TerraCaching.com. Het is slechts een samenvatting van de belangrijkste dingen. Het belangrijkste verschil tussen TerraCaching en andere caching sites zijn het streven naar kwaliteitscaches, het werken met sponsoren, en het uitdagende scoresysteem. Veel nieuwkomers zijn in het begin de weg kwijt en worden afgeschrikt door het complexe scoresysteem en het moeten zoeken van sponsoren.

Sponsors

Je hebt twee sponsors nodig om mee te kunnen spelen met dit spelletje op Terracaching.com. Hiervoor heb je twee al bestaande leden nodig. Maar laat je hier niet door afschikken. Het is meer een formaliteit. Jouw sponsors zijn verantwoordelijk voor het goedkeuren van jouw te plaatsen terracaches. Daarom is het ook aan te raden, maar niet persé nodig, om een sponsor bij jou uit de buurt te kiezen. Je kan elk moment van jouw sponsors af door ze te dumpen (withdraw). Zodra je gesponsord bent, kan je ook andere (nieuwe) terracachers sponsoren. Maar misschien moet je daar even mee wachten tot je wat meer ervaring hebt bij de Terracaching-gemeenschap

Kwaliteitscaches

Het belangrijkste doel van deze site is het benadrukken van kwaliteitscaches. Dit houdt niet in dat alleen spectaculaire caches zijn toegestaan. Wij zijn niet blij met caches die niet meer zijn dan een exacte kopie van andere caches in de omgeving of (hit&run) caches die lukraak neergegooid zijn. De TerraCaching gemeenschap probeert iedere cache te beoordelen op haar eigen waarde. Het is dus gemakkelijker om hier bepaalde types caches te posten dan op andere sites, zolang de cache op een of andere manier interessant of creatief is of in een mooie omgeving ligt. Behalve als er iets gevaarlijks of illegaals aan de cache is zal dit soort caches gemakkelijk goedgekeurd worden. Zelfs als beide sponsors de cache als een onwenselijke cache goedkeuren zal de TerraCaching gemeenschap de cache als slecht waarderen en daarmee lage MCE scores veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een archivering door de gemeenschap.

Het scoresysteem 

Het scoresysteem is het belangrijkste verschil met de andere cache-sites. Het veroorzaakt iets meer competitie en is leuk en interessant. Je bent echter niet verplicht om op deze scores te letten. Het is slechts één van de vele kanten die het spelletje bij Terracaching.com leuk maken.

1) MCE - Maat van de Cache Kwaliteit Dit getal geeft ruwweg de kwaliteit van de Terracache aan. Het is gebaseerd op stemmen van andere Terracachers en ligt tussen 0 (slecht) en 10 (zeer goed). Elke nieuwe Terracache zal met het gemiddelde van 5.0 MCE punten beginnen. meer...

2) UCR - gebruikers bijdrage waardering Elke Terracacher krijgt UCR punten die gebaseerd zijn op de MCE punten van de door die Terracacher geplaatste caches. En je krijgt 10% van de UCR punten van de Terracachers die door jou gesponsord worden. Als je geen caches plaatst en je sponsord ook niemand, zal je UCR altijd op nul (0) blijven staan. Dit word echter door veel Terracachers gedaan die slechts alleen Terracaches zoeken. Dus je hoeft je niet schuldig te voelen.

3) TPS - het Terracaching Punten Systeem Dit is het meest ingewikkelde puntensysteem van Terracaching.com. Dit puntensysteem is waar het bij de leuke en licht verslavende competitie rondom het Terracaching Punten Systeem om draait. De manier waarop het werkt en berekend wordt lijkt op het eerste gezicht erg verwarrend, maar dat is niet erg. Dat komt later wel. In essentie geeft deze score de mate van uitdaging weer om de cache te vinden. De score wordt bepaald door hoe vaak een cache bezocht wordt in verhouding tot hoe vaak andere caches in de omgeving bezocht worden. Een cache die heel weinig gevonden wordt zal een hoge TPS hebben (bv. een cache bovenop een berg). Een gemakkelijke cache zal vaker gevonden worden en heeft dus een lage TPS score. Daarnaast is er ook je eigen persoonlijke TPS score. Dit is eenvoudigweg de som van alle TPS scores van alle caches die je gevonden hebt of waarvan je eigenaar bent. Alle TPS scores kunnen veranderen. De maximale TPS score van een cache hangt ook af van hoeveel caches er in de nabije omgeving zijn. Des te meer caches hoe hoger een TPS score kan worden (tot een maximum van 200 punten). Als laatste, veel cachers raken in de war en zien een cache met een lage TPS score als een cache met een lage kwaliteit of een cache met een lage waardering door andere cachers. TPS punten hebben echter niets te maken met de kwaliteit van de cache.

Sommige gebieden in Nederland en België hebben nog niet zoveel caches. Wereldwijd gezien staat Nederland echter op de tweede plaats wat beteft geplaatste caches. Laat het ontbreken van 'lokale' Terracaches echter geen reden zijn om niet zelf ook een goeie Terracache te plaatsen. De eerste geplaatste caches in een gebied zullen in het algemeen uiteindelijk de Terracaches zijn met de hoogste TPS punten.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 02 februari 2007 11:25
 
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.