Sponsors
Bij Terracaching heb je twee sponsors nodig om toegang te krijgen tot de hele site. In dit gedeelte wordt uitgelegd wat sponsors zijn, hoe je gesponsord kan worden en hoe je iemand anders kan sponsoren.

Wat is een sponsor?

Bij TerraCaching zijn je sponsors verantwoordelijk voor je. Je sponsors zijn tevens degenen die je caches zullen beoordelen en goedkeuren. Iedereen kan zijn eigen sponsors kiezen, of van sponsor veranderen als de samenwerking niet vlot (bijv. door een meningsverschil over regels, of wanneer het goedkeuren van caches niet snel genoeg gebeurt). Sponsors kunnen van hun kant ook hun sponsporschap van jou intrekken. Dit moedigt iedereen aan om zich netjes te gedragen.

Het netwerk van sponsors lijkt een beetje op een stamboom. Een speler sponsort één of meerdere personen, die elk ook weer één of meerdere personen sponsoren, enzovoort. Jouw sponsors en iedereen die boven hen staan in de "hierarchie" zijn vergelijkbaar met voorvaders in een stamboom. De personen die jij sponsort zijn vergelijkbaar met nageslacht in een stamboom. Net als bij een echte stamboom zijn circulaire terugverwijzingen niet mogelijk. Je kunt dus nooit worden gesponsord door iemand die zelf direct of indirect door jou wordt gesponsord.

Door middel van dit sponsorsysteem kun je bij TerraCaching een meer lokaal toestemmingsbeleid hebben dan bij andere caching sites.

Als sponsor heb je ook nog bepaalde privileges over diegene die jij sponsort, als iemand die door jou gesponsort wordt een cache geplaatst heeft en een logje krijgt in deze cache die niet in de haak is of een en al spoiler is dan kun je deze log deleten (maar dit zal natuurlijk zelden of nooit voorkomen). Als sponsor kun je ook de logjes deleten van diegene die jij sponsort. Dit bovenstaande is een voorrecht van een sponsor dus misbruik het niet.

Gesponsord worden

Gesponsord worden is niet moeilijk! Hier zijn wat tips over wat je kunt doen om snel een geschikte sponsor te vinden:

 • Als je jezelf registreert op de site, wordt er bij één vraag gevraagd naar je locatie. Als je daar je land en eventueel een plaatsnaam invult, heb je meer kans dat iemand je aanbiedt om sponsor te worden. Merk op dat degenen die jouw sponsorschap aanbieden, niet noodzakerlijkerwijs ook uit jouw omgeving hoeven te komen, maar als je je locatie opgeeft, vertel je wat over jezelf en laat je in ieder geval zien dat je graag mee wilt doen. Als je al geregistreerd bent en je bent vergeten je locatie in te vullen, kun je dat alsnog doen door je profiel te bewerken.
 • Wanneer je account is aangemaakt en je je e-mail adres hebt bevestigd, kun je inloggen en het forum bezoeken. Ga dan naar de sectie "Applications for Sponsorship" en post er een klein bericht (het liefst in het Engels) en vertel daarin iets over jezelf. Je hoeft geen uivoerige biografie te schrijven. Iets korts zoals "I'm from __________, just bought a GPS and would love to get involved in this community" is vaak al genoeg om sponsors te krijgen.
 • Als je een paar aanbiedingen hebt gehad van sponsors (dit kan een paar uur duren, of een paar minuten, al naar gelang van het uur van de dag), kun je inloggen op de site. Ga vervolgens via het menu naar Tools/TerraCentral en acepteer daar twee van de personen die je als sponsors wilt hebben (Zie "Het selecteren van een sponsor" hieronder)

Gesponsord blijven

Sponsorschap is niet permanent. Je kunt het elk moment verliezen, om uiteenlopende oorzaken. Aan bepaalde mogelijke oorzaken kun je zelf niets doen (één van je sponsors kan het bijvoorbeeld om privé redenen te druk krijgen en besluit vervolgens om wat gesponsorde personen te laten vallen). Maar hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je niet onnodig je sponsorschap verliest.

 • Log regelmatig in op de site. Als je sponsors zien dat je actief bent en eens in de paar weken inlogt om even rond te kijken, weten ze in ieder geval dat je nog leeft en dat je nog steeds geïnteresseerd bent in TerraCaching. Als je al een paar TerraCaches hebt gevonden, of zelfs al één of meerdere TerraCaches hebt geplaatst, zullen je sponsors waarschijnlijk wat toleranter zijn wanneer je al een tijdje niet meer ingelogd hebt, omdat je al hebt laten zien dat je geïnteresseerd bent in TerraCaching.
 • Wees vriendelijk en beleefd naar elkaar toe.
 • Plaats geen onverantwoordelijke caches.

Aandachtspunten voor ...

Het selecteren van een sponsor 

 • Locatie: Is je sponsor bekend met het terrein, de regels, de taal, de cultuur en gebruiken van het gebied waar jij caches wilt gaan plaatsen?
 • Vriendschap: Kent je toekomstige sponsor je persoonlijk? Aan iemand die jou kent heb je wellicht een goede sponsor. Aan de andere kant zou het ook conflicten kunnen veroorzaken. Je wilt geen vriendschap verliezen als je sponsor je nieuwe cache niet goedkeurt.
 • Beschikbaarheid: Wanneer je een cache ter goedkeuring aanbiedt, wil je meestal dat de beoordeling snel gebeurt. Niemand wil graag dat zijn caches een week of langer onbeoordeeld blijven liggen.
 • Werkdruk: Sommige sponsors sponsoren maar één of twee andere cachers, terwijl anderen er wel vijftig of meer sponsoren. Zal je sponsor het niet te druk krijgen wanneer anderen opeens meer caches gaan plaatsen? Misschien word je liever persoonlijk behandeld door je sponsor in plaats van dat je gewoon een cacher met een nummertje bent.

Het veranderen van sponsor

 • Conflicten in de boomstructuur. Het netwerk van sponsors ziet eruit als een stamboom. Niemand die zich ergens beneden jouw tak van de boom bevindt kan jou sponsoren, net als een kind van jou niet de vader of moeder van jouw ouders kan zijn. Wees daarom voorzichtig met het ontslaan van een bepaalde sponsor. Afhankelijk van wie zich allemaal beneden jou in de boom bevindt, kan je wellicht geen andere locale sponsors vinden.
 • Alle banden lossnijden: Als je je in een situatie bevindt, waarin je eigenlijk een andere sponsor zou willen hebben, maar iedereen die je als sponsor zou willen hebben, bevindt zich ergens in een tak onder jou, dan kan je "alle banden lossnijden" oftewel je sponsor(s) ontslaan, maar ook iedereen die je zelf sponsort. Op die manier ben je helemaal vrij en kan je elke gewenste sponsor kiezen die je maar wilt. Houdt daarbij wel in gedachte, dat iedereen die jij eerst sponsorde, nu ook opeens een nieuwe sponsor moet zoeken.
 • Communicatie: Wanneer je iets wilt veranderen in je sponsorschap, maak dan alles van tevoren bekend aan iedereen die erdoor beïnvloed wordt: jouw sponsors, maar ook iedereen die zich ergens onder jouw tak van de boom bevindt. Als je dat niet doet, komen de mensen onder je er opeens achter dat ze geen nieuwe caches kunnen plaatsen, omdat ze niet voldoen aan de eis om twee sponsors te hebben en daar zijn ze wellicht niet zo blij mee.

Het sponsoren van iemand anders 

 • Locatie: Het kan soms nodig zijn om van tijd tot tijd iemand te sponsoren die zich buiten jouw omgeving bevindt, om TerraCaching in dat gebied (land of provincie) op gang te brengen. In dat soort gevallen is het netjes om te laten weten dat ze zich niet bezwaard hoeven voelen om jou in een later stadium als sponsor te ontslaan, zodat ze een meer locale kunnen uitkiezen.
 • Vriendschap: Kent degene die je wilt sponsoren je persoonlijk? Je moet in gedachte houden dat er een mogelijkheid bestaat dat de vriendschap in het geding komt, wanneer jij nieuwe caches afkeurt.
 • Beschikbaarheid: Heb je de tijd om geregeld nieuwe caches te beoordelen en goed te keuren?

 

Laatst aangepast op vrijdag, 02 februari 2007 11:25
 
TerraCaching en het TerraCaching logo zijn eigendom en copyright van TerraCaching, LLC en worden gebruikt met toestemming.